Vice Versa Tolmács és Fordító Kft.
Szinkrontolmácsolás, szakfordítás, tolmács és fordító munkák szervezése
fordítás

Tolmácsolás

Hazai és külföldi helyszíneken egyaránt vállalunk tolmácsolási feladatokat.

Vállaljuk a tolmácsolási munkák, konferenciák szervezését, kapcsolattartást a megrendelőkkel, tolmácsoláshoz szükséges technikai háttér - tolmácskabin, fejhallgatók, stb. - biztosítását.

konferencia szervezés

A konkrét megrendelések függvényében az adott munka elvégzésére leginkább alkalmas tolmácsokat ajánljuk megrendelőinknek.

Tolmácsolást vállalunk angol, olasz, francia, német, spanyol, orosz, román, bolgár nyelvre/nyelvről.
Igény szerint más nyelvekből is tudunk tolmácsot biztosítani.

Tolmácsolást különféle szakterületen vállalunk:

  • jogi, pénzügyi
  • közgazdasági, politikai
  • kulturális, tudományos, oktatási
  • egészségügyi
  • műszaki, informatikai
  • gazdasági, ipari, mezőgazdasági
  • kereskedelemi, idegenforgalmi

A tolmácsolás történhet:

  • magyarról idegen nyelvre
  • idegen nyelvről magyar nyelvre
  • idegen nyelvről idegen nyelvre

Tolmácsolás nyelvei részletesen

forrás nyelv
cél nyelv
magyar
angol, olasz, spanyol, francia, orosz, német
angol
magyar, olasz, spanyol, francia, orosz, német
olasz
magyar, angol
spanyol
magyar, angol
francia
magyar, angol
orosz
magyar, angol
német
magyar, angol

...mikor tolmácsolt, azt a benyomást keltette, mintha a szavak az ő agyáig el sem jutottak volna, hanem nyelvtant és intonációt a levegőben váltva, önmagukat ültették volna át az egyik nyelvről a másikra, és a beszélő úgy érezhette, hogy az ismeretlen nyelv csodával határos módon egyenesen az ő szájából hangzik el....

A. B. Yehoshua: Apáról fiúra (eredeti cím: Mr. Mani)

Tolmácsolás típusai

A megrendelő igénye szerint a tolmácsolás lehet: szinkrontolmácsolás, konszekutív tolmácsolás, kisérő tolmácsolás, pódiumtolmácsolás.

Szinkrontolmács

Szinkrontolmácsolás (szimultán vagy kabintolmácsolás) során a tolmács általában zárt kabinban ül, az előadó beszédét fejhallgatón hallja, a fordítást pedig mikrofonba mondja. A szinkrontolmácsolás lehetővé teszi, hogy különböző nyelveket beszélők az eredeti szöveg elhangzásával közel egy időben az általuk beszélt nyelven hallhassák az elhangzottakat.

Többnyelvű konferenciákon, nemzetközi, szakmai rendezvényeken, valamint tréningeken, bemutatókon, multinacionális vállalati környezetben alkalmazott tolmácsolási forma.

Szinkrontolmácsolás esetén szükség van bizonyos technikai berendezésekre, pl.: tolmácskabin, fejhallgatók stb., igény esetén ezügyben is segítséget nyújtunk.

Pódium tolmácsolás

A tolmács az előadó közelében helyezkedik el, és a szöveget azonnal tolmácsolja, amint az előadó befejezett egy gondolatot.

Kísérő tolmácsolás

A kísérő tolmács a különböző anyanyelvű beszélgetőpartnerek között közvetít. Kísérő tolmácsolás során, a tolmács üzleti megbeszéléseken, informális találkozókon viszonylag kisebb számú hallgatóság számára tolmácsol, valamint elkíséri őket üzletek, gyárak, vásárok, egyéb rendezvények látogatása során.

Konszekutív (követő) tolmácsolás

A tolmács a tolmácsolandó szöveget annak elhangzása után közvetíti hosszabb - rövidebb időközönként. Konszekutív tolmácsolás általában tárgyalásokon, megbeszéléseken, rendezvényeken, kiállításokon stb. szokás alkalmazni, ahol a tolmács a felszólaló beszédét gondolati egységenként tolmácsolja.

Fülbesúgó tolmácsolás

Egy nagyobb csoportban, egy vagy néhány az idegen nyelvet nem értő személy részére végzett, (lényegében konszekutív és szinkrontolmácsolás kombinációja) tolmácsolás, amikor a tolmács a szó szoros értelmében az említettek fülébe súgja az elhangzottakat.

Várjuk megkeresésüket, ajánlatkérésüket telefonon vagy e-mailben.

Ajánlatkérés, kapcsolatfelvétel